Dat er woensdagochtend monteurs zouden komen om zonnepanelen te leggen, wist de familie Van Geerenstein al lang. Maar de bos bloemen die ze erbij kregen was een verrassing. Anderhalve maand geleden nog maar startte de Zoncorporatie, in opdracht van Patrimonium woonservice, met het verduurzamen van huurwoningen door ze te voorzien van zonnepanelen. En vandaag was al de honderdste woning aan de beurt.
“Zo’n project moet even op gang komen natuurlijk, maar inmiddels zitten we op een gemiddelde van 24 woningen per week”, zegt Ruud Jansen, werkvoorbereider bij de Zoncorporatie. “Richting de feestdagen wordt het iets rustiger, maar in het nieuwe jaar verwachten we weer volop verder te kunnen gaan. We hebben heel veel huurders van Patrimonium aangeschreven en we hopen dat veel van hen zich nog gaan aanmelden.”
Dalende energierekening
Voor de huurders is het een aantrekkelijk aanbod. Patrimonium betaalt de plaatsing en het onderhoud van de panelen. De huurder betaalt maandelijks een kleine bijdrage per paneel voor het gebruik daarvan, maar verdient dat ruimschoots terug door een dalende energierekening. “Daarmee investeren we niet alleen in energiebesparing, maar ook in lagere woonlasten voor onze huurders”, zegt Sebastiaan van Zutphen, beleidsadviseur Vastgoedbeleid bij Patrimonium.
Dakconstructie en -oppervlak
Veel huurwoningen komen voor plaatsing van PV-panelen in aanmerking, maar niet allemaal, legt Van Zutphen uit. “Bij oudere woningen kan de dakconstructie bijvoorbeeld niet sterk genoeg zijn om de panelen te dragen. En een dakkapel neemt soms zó veel dakoppervlak in beslag, dat er onvoldoende ruimte overblijft voor de panelen. Maar vaak kan het wel en dan adviseer ik onze huurders zeker te kiezen voor zonnepanelen. Het wordt compleet voor hen verzorgd en hun energierekening daalt vanzelf.”
Ook de komende maanden blijft de Zoncorporatie huurders van Patrimonium benaderen met de vraag of zij ook willen gaan profiteren van zonne-energie. Uiteindelijk wil Patrimonium maar liefst 800 eengezins- en meergezinswoningen op deze manier duurzamer maken.
Meer weten over dit project? Kijk dan op patrimonium.dezoncorporatie.nl .